Πολιτική μεταφόρτωσης

Για την ασφάλεια και προφύλαξη των μαθητών/μαθητριών χρειάζεται προσοχή στην ανάρτηση φωτογραφιών και video. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν οι φωτογραφίες μπορούν να συνδυαστούν με προσωπικά στοιχεία των μαθητών.

Εάν χρειάζεται να δημοσιεύσετε εικόνες, τότε προτιμήστε να είναι μακρινές και ομαδικές ώστε να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που πρέπει να δημοσιευτεί κάποιο video ή φωτογραφίες κοντινές (π.χ. σε περίπτωση συμμετοχής σε διαγωνισμό ή Ευρωπαϊκό έργο) συνιστούμε να ζητήσετε τη γραπτή άδεια γονέα ή κηδεμόνα.

Περιορισμοί στο μέγεθος των φωτογραφιών

Δεδομένου της χαμηλής ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο από το σχολείo μας (isdn → 64kbps → 8KB/s) προκειμένου η απόκριση που αντιλαμβάνεται ένας χρήστης κατά την μετακίνηση εντός του ιστοτόπου να είναι σε ανεκτά όρια , οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν μέγεθος μικρότερο των 10ΚΒ. Με μέση ταχύτητα 3 KB/sec η μεταφόρτωση μιας σελίδας που θα περιείχε μια εικόνα 50KB θα διαρκούσε 15δευτερόλεπτα! :-/

Περιορισμοί στο όνομα των φωτογραφιών

Τα αρχεία που περιέχουν της φωτογραφίες πρέπει να έχουν λατινικούς χαρακτήρες και να ΜΗΝ έχουν κεφαλαίους χαρακτήρες.

Μεταφόρτωση φωτογραφιών

Για να μεταφορτωθούν φωτογραφίες στον ιστότοπο έχει εγκατασταθεί στον ΗΥ του συλλόγου το πρόγραμμα ftpzilla (πελάτης ftp) και έχει ρυθμιστεί σ'αυτόν μια σύνδεση (μαζί τα διεπιστευτήρια ασφαλείας) ώστε να μπορεί να γίνει η μεταφορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ!: Όταν συνδέεσται με τον πελάτη μην κάνετε αλλαγές άλλες από την μεταφορά των εικόνων στους σχετικούς φακέλου ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εκτός δικτύου ο ιστότοπος! m(

Με χρήση filezilla

Από τη στιγμή που οι φωτογραφίες σας ικανοποιούν τον παραπάνω περιορισμό για να τις ανεβάσετε θα χρησιμοποιείται είτε τον ftp πελάτη που θα είναι ρυθμισμένος κατάλληλα ώστε να συνδέεται με τον εξυπηρετητή που στεγάζει τον ιστότοπο , και με τη χρήση του θα μεταφέρετε τις φωτογραφίες σας στον κατάλογο data/media/ στον φάκελο που το όνομα του ταιριάζει με το θέμα τις φωτογραφίας σας.

Στον ΗΥ του συλλόγου θα χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα πελάτη FTP FileZilla. Είναι προσβάσιμο απο την επιφάνεια εργασία και το μενού εφαρμογών.

Με το που ανοίξετε το πρόγραμμα πρέπει αρχικά να συνδεθείτε με τον απομακρυσμένο ΗΥ του σχολικού δικτύου στον οποιό στεγάζεται ο ιστότοπος. Κάτω από τη γραμμή μενού από το μενού αρχείο υπάρχει ένα εικονίδιο ενός ΗΥ ,πατώντας στο βελάκι του δεξιά θα εμφανιστεί μια λίστα με τους διαθέσιμους ΗΥ προς σύνδεση . Επιλέξτε την καταχώρση 'Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου' και θα ξεκινήσει η σύνδεση με τον υπολογιστή.

Όταν ολοκληρωθεί η σύνδεση θα δείτε στο κάτω αριστερό τμήμα του παραθύρου τους φακέλους του απομακρυσμένου ΗΥ. Μεταβειτε στον φάκελο /data/media. Εκεί θα βρείτε φακέλους που αντιστοιχούν στις διαθέσιμες ενότητες κατηγοριών φωτογραφιών. Ανοίξτε τον φάκελο που θέλετε. Κατόπιν στο αριστερό τμήμα του παραθύρου υπάρχουν οι τοπικοί φάκελοι. Μεταβείτε στον φάκελο που είναι η φωτογραφίες σας και μετα σύρετε τις φωτογραφίες (με την λειτουργιά μεταφοράς και απόθεσης -drag and drop-) στο δεξί τμήμα του παραθύρου στον σχετικό φάκελο του απομακρυσμένου ΗΥ.

Με χρήση media manager του dokuwiki

Ο όλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τoν media manager του dokuwiki που είναι προσβάσιμος κατά την επεξεργασίας μιας βικισελίδας από τη γραμμή εργαλείων.

Καθυστέρηση εμφάνισης των μεταφορτωμένων φωτογραφιών

Εφόσον έχετε ανεβάσει τις φωτογραφίες σας στον σωστό φάκελο ίσως πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να εμφανιστούν στην ανάλογη σελίδα.

Ο διαχειριστής προκειμένου να γίνει ποιό γρήγορα ενημέρωση πρέπει να κάνει εκκαθάριση της cache. Ο τρόπος που δοκιμάζω είναι να 'touch' (open-minor edit-save) το αρχείο conf/local.php . Κατόπιν reload σελίδας (με cache override πχ Ctrl+Shift+R στον firefox) θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα).

Τελευταία τροποποίηση: 2012/04/03 18:30